Suomen matkailuoppaiden päivä 6.5.

2.5.2024

Tänä vuonna Suomen matkailuoppaiden päivänä 6.5.2024 juhlistamme myös Suomen Opasliiton 50-vuotista taivalta.  Opasliitto on jo puolen vuosisadan ajan työskennellyt suomalaisen matkailun eteen kouluttamalla ja tukemalla auktorisoituja oppaita. Heidän asiantuntemuksensa ja innokkuutensa ovat olleet avainasemassa suomalaisen kulttuurin ja luonnon esittelyssä kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille.

Opasliiton kunnia-asiana on ollut alusta asti oppaiden koulutuksen valvonta ja kehittäminen. Tämän työn tuloksena on syntynyt ammattitaitoinen ja osaava joukko oppaita, jotka kantavat ylpeänä GUIDE-merkkiä. He ovat Suomen matkailun lähettiläitä, jotka jakavat tietoa ja tarinoita ainutlaatuisella tavalla.

Tänä vuonna juhlavuoden teema on ”Auktorisoidut oppaat yhdessä jo 50 vuotta - Auktoriserade guider tillsammans redan i 50 år”. Teema korostaa yhteistyön ja yhteisöllisyyden merkitystä oppaiden työssä. Oppaat tekevät tiivistä yhteistyötä toistensa kanssa ja jakavat osaamistaan toisilleen. He ovat myös aktiivisia omilla alueillaan ja tekevät opastoimintaa tunnetuksi.

Opasliiton 50-vuotisjuhlaa vietetään monin tavoin. Yksi kohokohdista on juhlagaala, joka järjestetään marraskuussa Jyväskylässä Opaskoulutuspäivien yhteydessä. Keväällä jokainen Opasliiton jäsenyhdistys palkitsee yhden auktorisoidun oppaansa juhlavuoden kunniakirjalla. Nämä kunniakirjat luovutetaan Suomen matkailuoppaiden päivänä 6.5.2024.

”Haluamme onnitella kaikkia Suomen matkailuoppaita heidän työstään! Oppaiden panos suomalaiseen matkailuun on korvaamaton. Kiitos, että teette työtänne intohimolla ja ammattitaidolla”, on Opasliiton puheenjohtajan Virpi Joutsan viesti kaikille oppaille.

Juhlavuoden kunniakirjan saajaksi ovat valikoituneet oppaat, jotka ovat aktiivisia, kantavat ylpeästi GUIDE-merkkiään, kannustavat ja tukevat muita oppaita sekä tekevät opastoimintaa tunnetuksi omalla alueellaan.  

Suomen Opasliitto on valinnut vuoden opasyhdistykseksi Joensuun Matkailuoppaat ry:n

Suomen Opasliitoon liittokokouksen yhteydessä julkistettiin vuoden opasyhdistys: Joensuun Matkailuoppaat ry. Yhdistyksen puheenjohtaja Airi Okkonen totesi jäsenistön iloitsevan valinnasta ja arvostavan suuresti tätä huomionosoitusta.

Joensuun Matkailuoppaat järjestävät Suomen matkailuoppaiden päivänä 6.5. Joensuussa tiedotustilaisuuden, jossa juhlistavat valintaansa.

 

Suomen Opasliitto ry on valtakunnallinen matkailuoppaiden, eräoppaiden ja erikoisalojen oppaiden liitto. Liitolla on 73 jäsenyhdistystä ja niiden kautta Opasliittoon kuuluu noin 1080 jäsentä, lisäksi liitolla on henkilöjäseniä. Toiminnan kannalta liitto on jaettu maantieteellisiin alueisiin. Alueiden ja hallituksen välisenä yhteyshenkilönä toimivat alue-edustajat.

Lisätietoja:  Virpi Joutsa, puheenjohtaja, Suomen Opasliitto
puh. 050 4125 747, puheenjohtaja@suomenopasliitto.fi

Annamari Laine, toimistosihteeri, Suomen Opasliitto
puh. 045 2577 411, toimisto@suomenopasliitto.fi