Suomen Opasliitto

Vuonna 1974 perustettu Suomen Opasliitto ry on valtakunnallinen matkailuoppaiden, eräoppaiden ja erikoisalojen oppaiden liitto.

Suomen Opasliitto edustaa oppaita ja jäsenyhdistyksiä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla kehittäen ja valvoen oppaiden koulutusta ja ammatillista pätevyyttä. Tällä Opasliitto vaikuttaa siihen, että oppaana toimiminen on kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu ammatti.

Suomen Opasliitto suunnittelee, kehittää ja valvoo opaskoulutusten sisältöjä ja arvioi oppaiden suorituksia. Liitto markkinoi opastoimintaa, kehittää tiedottamista ja tekee yhteistyötä matkailualan toimijoiden kanssa.

Suomen Opasliitto kuuluu toimialajäsenenä Suomen Matkailualan liittoon (SMAL).

Liitolla on 73 jäsenyhdistystä ja niiden kautta Opasliittoon kuuluu noin 1100 jäsentä. Lisäksi liitolla on henkilöjäseniä. Toiminnan kannalta liitto on jaettu maantieteellisiin alueisiin. Alueiden ja hallituksen välisenä yhteyshenkilönä toimivat alue-edustajat. 


KANSAINVÄLINEN TOIMINTA

Suomen Opasliitto ry on jäsenenä Pohjoismaiden Inter Nordic Guide Clubissa (IGC). IGC järjestää vuosittain pohjoismaisen kongressin, johon Opasliiton matkailuoppaat voivat osallistua.


KANSAINVÄLINEN MATKAILUOPPAAN PÄIVÄ

Kansainvälistä matkailuoppaiden päivää vietetään vuosittain helmikuun 21. päivänä. Tällöin matkailuoppaat Suomessa ja ympäri maailmaa järjestävät omilla paikkakunnillaan erilaisia tapahtumia ja tekevät oppaan työtä tunnetuksi.


SUOMEN MATKAILUOPPAIDEN PÄIVÄ

Opasliitto päätti Suomen matkailuoppaiden päivän vietosta vuonna 2018 korostaakseen oppaiden asemaa kotimaisen matkailun kesäsesongin alkaessa. Päivää vietetään ympäri Suomen joka vuosi 6. toukokuuta.  


Mikäli olet kiinnostunut Opasliiton toiminnasta valtakunnallisesti, ota yhteyttä Opasliiton toimistoon. Voit myös olla yhteydessä oman alueesi paikalliseen opasyhdistykseen, löydät listauksen täältä. Mikäli sellaista ei löydy, ota yhteys toimistoon.