Uusin OpasGuide-lehti on nyt ilmestynyt.

Löydät sen täältä, klikkaa lehden kuvaa tai linkkiä alla.

 

https://issuu.com/opasguide/docs/merilapin_oppaat_2022

I år firar de finska turistguiderna Finlands guidedag för fjärde gången. Syftet med guidedagen är att inleda sommarens guidesäsong och uppmärksamma turistguidernas arbete. Finlands Guideförbund beslutade 2018 att införa en guidedag för att lyfta fram guiderna vid ingången av en ny sommarsäsong. Under de gångna två åren har vi upplevt ett lyft inom turismen i Finland och med anledning av det valde Guideförbundet till tema för 2022 ”Hemestra med guiden – Kotomaata oppaan kanssa”.

En utbildad guide kan ge otroligt mycket innehåll till en semesterresa i hemlandet. På en guidad vandring får du höra och se nya sidor till exempel av din välbekanta hemort. En utbildad och auktoriserad guide kan berätta om ortens historia, nya planer, kända personer och genuina lokala upplevelser.

I och med digitaliseringen finns guideupplevelserna nu lättillgängliga på webben. Flera av Guideförbundets medlemsföreningar har öppnat en egen sida på plattformen Doerz. Guiderna kan sälja guidade vandringar och guideupplevelser både till inhemska och utländska gäster via tjänsten. Givetvis finns det också andra kanaler och plattformar där guiderna bjuder ut sina tjänster.

Guideförbundets ordförande Virpi Joutsa säger: ”Vi väntar ivrigt på den kommande sommarsäsongen, den kommer att visa om turismen fortfarande kommer att växa och om det kommer utländska gäster till Finland. I vilket fall som helst kommer vi att bjuda ut högklassiga, mångsidiga och hållbara guideupplevelser.”

Det är lätt att känna igen en auktoriserad turistguide. En auktoriserad guide har ett guidemärke i silver eller i guld, det står GUIDE på märket och på märket finns avtecknat Finland i blått på världskartan. En person som har avlagt en guideutbildning som uppfyller Finlands Guideförbunds krav får Guideförbundets auktorisation. Auktorisationen är tidsbunden och guiden måste visa i aktivitetsprov som ordnas med jämna mellanrum att kunskaperna och färdigheterna fortfarande är aktuella. På så sätt säkrar vi den höga kvaliteten hos våra auktoriserade guider och genom hög kvalitet hålls kunderna nöjda.

Finlands Guideförbund rf är ett riksomfattande förbund för turistguider, naturguider och guider med specialområden. Förbundet har 78 medlemsföreningar och genom föreningarna har förbundet cirka 1250 medlemmar. Verksamheten i förbundet är delat i regioner. Regionombuden verkar som kontaktlänkar mellan regionerna och styrelsen i förbundet.

 

Publiceras 21.2 på den internationella dagen för turistguider:

Ett digitalt jättekliv för auktoriserade guider i Finland

Finlands Guideförbund rf. och Doerz Co Oy har ingått ett avtal om samarbete. Enligt avtalet får Finlands Guideförbunds 79 medlemsföreningar använda Doerz plattform för försäljning av turismaktiviteter utan kostnader. Syftet med samarbetet är att utbudet av auktoriserade guiders tjänster i Finland kan föras på webben och att det ska vara lätt för inhemska och utländska resenärer att boka och köpa guidningstjänster elektroniskt.

- Den internationella marknaden håller på att öppna sig och det kommer igen utländska gäster till Finland. Ansvarsfull turism, digitala tjänster och hälsosäkerhet är spjutspetsarna för turismen i Finland då strävan är att höja turismintäkterna till den nivå de var på före pandemin. Vi har nu tagit ett viktigt steg mot digitalisering av guidningstjänster genom detta samarbetsavtal med Doerz. Alla medlemsföreningar i Finlands Guideförbund kan ta i bruk en egen sida på Doerz och på den sidan kan medlemmarna i guideföreningen, de auktoriserade turistguiderna i Finland, sälja sina guidningsprodukter. Vi väntar ivrigt på den kommande sommarsäsongen, den kommer troligtvis att visa om turismen fortfarande kommer att växa och om det kommer utländska gäster till Finland. Vi kan erbjuda turisterna kvalitativa, mångsidiga och hållbara guidningsprodukter, säger Virpi Joutsa, ordförande för Finlands Guideförbund.

Dagens turister vill boka aktiviteter mobilt och betala bokningen lätt och smidigt på webben med de betalsätt de är vana med. Lokala upplevelser och aktiviteter är bland de hetaste trenderna inom turismen för tillfället. De som reser vill allt oftare göra ansvarsfulla val och gynna små aktörer.

- Turismen har tagit ett digitalt jättekliv globalt i och med pandemin som nu börjar ge vika. Guidernas breda skara befinner sig till en stor del i digital radioskugga, än så länge har efterfrågan på de traditionella kanalerna räckt till, säger Tomi Virtanen, Doerz grundare och VD.

- Dessa turismens verkliga superproffs känner städerna, byarna och destinationerna i sin region utan och innan. De är språkkunniga, har kulturkännedom och är duktiga att prata. Det är fint att kunna digitalisera utbudet av turismtjänster i Finland tillsammans med de auktoriserade guiderna i landet, säger Virtanen.

 

För mer information och intervjuförfrågningar:

Virpi Joutsa, ordförande, Finlands Guideförbund

tfn 040 1477 000, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Annamari Laine, kanslisekreterare

tfn 045 2577 411, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tomi Virtanen, VD, Doerz Co Oy

tfn 040 5649 450, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Finlands Guideförbund rf är ett riksomfattande förbund för turistguider, naturguider och guider med specialområden. Förbundet har 79 medlemsföreningar och genom föreningarna har förbundet cirka 1250 medlemmar. Verksamheten i förbundet är delat i regioner. Regionombuden verkar som kontaktlänkar mellan regionerna och styrelsen i förbundet.

Doerz Co Oy är ett finländskt teknologibolag inom turismbranschen. Doerz säljer upplevelser i flera europeiska länder till dem som är intresserade av lokalt liv. Det finns sammanlagt över 1300 upplevelser och aktiviteter på plattformen, en del är lokala upplevelser på ort och ställe och en del virtuella onlineupplevelser.

Kevään opaskoulutuspäivät järjestetään Porvoossa. Tässä alla ohjelma. 

Ilmoittautumislinkki myös tällä sivulla,

 VIELÄ EHTII ILMOITTAUTUA!!!

 

Opas-Guide lehti löytyy sähköisenä täältä: https://issuu.com/opasguide/docs/opasguide_2022_1_issuu

 

Valtakunnalliset opaskoulutuspäivät Porvoossa 23.-24.4.2022 Haikon kartanossa

Quo vadis? matkailu uudistuu, entä opas?

 

lauantai 23.4

klo 08.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvit kongressikeskuskessa alkaa

klo 10 Päivien avaus

Päivien juontaja: Birgitta Palmqvist, Porvoon matkailuoppaat ry

Virpi Joutsa, puheenjohtaja, Suomen Opasliitto

Raija Tölkkö, puheenjohtaja, Porvoon matkailuoppaat

klo 10.30 2020-luvun matkaopas on vastuullinen - vastuullisuus on tekoja ja tarinoita.

Anu Nylund, matkailuopas, Mood of Finland oy, Visit Finland valmentaja

klo 12.30 lounas

klo 13.45-15 Elämyksiä suomalaisesta kulttuurista Maija Sydänmaanlakka, kulttuurimatkailuvalmentaja, Visit Finland.

klo 15.30 Suomen Opasliitto ry Liittokokous

Vaihtoehto-ohjelmat Haikon kylpylä ja hoidot etukäteen varattuna Vierailu Albert Edelfeltin museossa/Villa Albertissa Haikon kartanon tarina. Marie-Louise Back

klo 19.00 Iltajuhla illallisineen Villa Haikossa

 

sunnuntai 24.4

klo 07.30 Aamiaistarjoilu alkaa kartanorakennuksessa

klo 09.30 Suomen matkailun trendit ja odotukset Katariina Wakonen, Head of Intelligence, Visit Finland OK

klo 10.15 Oppaat goes digi - "doerz.com: vartissa verkkoon". Tomi Virtanen

- Digitaalisuus osana Porvoon matkailua, Sari Myllynen Matkailu-ja markkinointipäällikkö Visit Porvoo

klo 11.00 tauko matkalaukkujen noutoa varten

klo 11.20 Bussit lähtevät vanhaan Porvooseen.

Teema-ja draamaopastukset vanhassa Porvoossa

klo 13.30 Lounas Pomo-talo. Careeria tarjoaa kotiin vietävän

Päivien päätös, Virpi Joutsa

 

Opaskoulutuspäivien hinta

Koko paketin hinta 7.3. mennessä 150,00 €  ja  sen jälkeen 180,00 € 

sisältää kaikki luennot, ruokailut ja ohjelmat

Ilmoittautumiskaavake:

https://forms.office.com/r/pWaxuYKEsR

Maksutiedot

7.3. mennessä 150,00 €  ja  sen jälkeen 180,00 € 

eräpäivä 6.4.2022

Porvoon Matkailuoppaat ry

tilinumero: FI14 5358 0620 4592 29

Viitenumero: 2204228

Peruutustapauksissa korvataan osallistumismaksu vain lääkärintodistuksella

Lisätiedot: Raija Tölkkö

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Majoitus Hotelli Haikossa

Standard-huone yhdelle    114,00 €/yö

Standard-huone kahdelle  134,00 €/yö

Huonevaraukset suoraan netin kautta:

www.haikko.fi

7.3.2022 mennessä kiintiökoodilla VALTAKU220422

Myöhemmät varaukset normaalihinnoilla.

Liittokokoustiedot ja kokousdokumentit löydät täältä: https://www.suomenopasliitto.fi/fi/jasenille/liittokokous/porvoo-23-24-4-2022

 

Uusin lehti on ilmestynyt sähköisenä.

Lue se täältä:

https://issuu.com/opasguide/docs/opasguide_2022_1_issuu