Suomussalmen Matkailuoppaat ry

Suomussalmen opastukset pohjautuvat teemoiltaan historiaan, kulttuuriin ja luontoon. Pitkien etäisyyksien alueella samallakin kierroksella on oppaalla aikaa ja mahdollisuus kertoa näistä kaikista ryhmän kiinnostuksen mukaisesti.
Määrällisesti eniten tehdään talvisotaopastuksia Raatteen tien ja kirkonkylän ympäristön taistelupaikoille. Kierroksen aikana käydään Raatteen Portin talvisotamuseossa ja Vartiomuseossa sekä lukuisilla muistomerkeillä. Pitemmät kierrokset vievät pohjoisille taistelualueille Juntusrantaan ja Piispajärvelle.
Suomen historian yksi pisimmistä aikaperspektiiveistä onkin Suomussalmella, täällä on asuttu jo lähes 10 000 vuotta. Tähän mennessä on kunnan alueelta löytynyt yli 300 esihistoriallista asuinpaikkaa ja useita merkittäviä muinaismuistoja, mm. Suomussalmen Värikallio Hossan retkeilyalueella, jossa on Suomen runsaskuvioisimmat kalliomaalaukset 3500–45000 vuoden takaa Kalmosärkkä Juntusrannan kylässä, jossa on asuttu jo n. 10 000 vuotta sitten.
Opastetut käynnit Suomussalmen Värikalliolla Hossassa ovat yhdistettyjä luonto- ja kulttuuri-kierroksia. Värikallion syrjäisestä sijainnista johtuen kaikki ryhmät eivät voi mennä paikan päälle, sillä kävelymatkaa tulee lähimmältä P-paikalta n. 8 km, mutta kalliomaalauksiin voi tutustua Hossan Luontokeskuksen näyttelyssä. Luonto-osuuden voi tehdä kiertämällä esim. 3 km:n mittaisen luontopolun. – Ja matkalla Hossaan voi pysähtyä ihailemaan ja ihmettelemään Hiljaista Kansaa, tuota valtatie 5:n kummajaista.
Yksi Suomussalmen tunnetuksi tehneistä ihmisistä on korpikirjailija Ilmari ”Iki” Kianto. Kiantoon hänen taiteilijakodinsa Turjanlinnan alueeseen voi tutustua kesäisin opastetuilla Kianta-laivaristeilyillä tai Pääkirjaston Kianto-näyttelyssä.
Suomussalmen matkailuoppaat ry on perustettu 1984. Auktorisoituja oppaita on tällä hetkellä 11. Opastuksia tehdään n. 100/vuosi.
Lisätietoja:
Yhteystieto
- pj Lasse With
- Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
- 040 5332 666
- http://www.suomussalmi.fi/matkailija