Kuva: Anne Kytömäki                 

Pohjanmaan ainutlaatuinen ja monipuolinen matkailutarjonta on usein positiivinen yllätys matkailijalle. Silmänkantamattomiin ulottuvat viljavat lakeudet, vanhat ja idylliset puutalokaupungit, sekä Suomen ainoa UNESCON:n listala oleva Maailman luontoperintökohde Merenkurkussa ja 520 miljoonaa vuotta sitten pudonneen meteoriitin aiheuttama tasainen viljava peltoalue ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia. Täällä voit tutustua kiehtovaan pohjalaiseen kulttuuriin ja historiaan, aistia puhtaan luonnon ja kauniin maaseudun parhaimmillaan, nauttia vilkkaiden ja elämää sykkivien kaupunkien antimista sekä kokea sykähdyttäviä hetkiä tunnelmallisten tapahtumien ja elämyksien parissa.

Millaista elämä on ollut silloin kun isännät ja emännät, piiat ja rengit ovat raitilla kulkeneet. Siitä kertovat kotiseutu- ja erikoismuseoiden tuhannet esineet. Aitous, perinteet ja paikallisuus ovat rakennusaineina pohjalaisissa tuotteissa. Sinnikkyys ja osaaminen kantavat kauas. Kansainvälisesti tunnettuja eteläpohjalaisia on mm. arkkitehti Alvar Aalto, jonka Seinäjoelle suunnittelema hallinto- ja kulttuurikeskusta tullaan katsomaan ympäri maailman.

Lakeusmaisema lienee yksi kuuluisimmista eteläpohjalaisista nähtävyyksistä. Lakeutta halkovilla joilla ja järvillä on historiansa. Lappajärven kraaterijärven synty sijoittuu aina 73 miljoonan vuoden päähän meteoriitin iskeytyessä maahan.

Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luontokohde UNESCON:n maailmanperintöluettelossa siksi, että Merenkurkussa maankohoamisilmiö tulee parhaiten esille koko maailmassa. Merestä nousee vuosittain uutta maata 150 jalkapallokentän verran. Merenkurkun saaristossa on erityisiä De Geer- ja Ribbed-moreeneja, jotka tekevät maisemasta ainutlaatuisen ja vaihtelevan. Merenkurussa on tilaa hengittää. Merituuli kuljettaa arjen kiireet silmänkantamattomiin. Suomen energisin kaupunki – Vaasa - sijaitsee vain kivenheiton päässä maailmanperintökohteesta, jonne pääsee vaivattomasti vaikkapa saaristoristeilyllä. Raikkaista merituulista voi nauttia myös risteilyllä Uumajaan. Laiva kulkee joka päivä.

Sundomin Söderfjärdenillä sijaitsee omaperäinen vierailukeskus, Meteoriihi. Siellä on monipuolinen näyttely, joka havainnollistaa vähintään 520 miljoonaa vuotta pitkää historiaa meteoriitin törmäyksestä nykypäivän 2000 ha:n maanviljelys- ja Natura 2000-alueeseen.

Pohjanmaan alue-edustajana toimii Päivi Keski-Kuru Vaasasta.

 

Suomen matkailuoppaiden päivä 5.5.2019 ja opaskurssi Seinäjoella

 

POHJANMAAN ALUEOPASKOULUTUSPÄIVÄT 2019

la 13.4.2019 Vaasa

                    Ohjelma  ja esityslista

                     Distriktmöte

 

la 28.9.2019 Seinäjoki

Varaa aika kalaenteriin ja tule iloisin mielin tapamaan alueen oppaita!

Lisätietoja myöhemmin

 

Sponsoroidut linkit